Bejelentés

Nyelvtan (magyar)

 

Szófajok 3. osztály gyakorlás -

 

 

Tollbamondásszövegek (  3. évfolyam ):


A konyhában duruzsolt a tűz, zümmögve forrt a víz. Készült a vacsora. A gyerekek ott lábatlankodtak a tűzhely körül. Boldog várakozással füleltek az ajtó felé. Nemsokára hazaérkezik a papa.

---
Nagy traktor zakatol előttem. Nehéz ekét húz maga után. Látom, hogy könnyen hasítja a földet. Az eke után három fényes barázda csillog.

---
A favágók fejszével levágták közel a föld felett a fa törzsét, hogy helyet készítsenek a csillagfűrésznek. A fatörzset a másik oldalon is be kell vágni, hogy a fa abba az irányba dőljön. Aztán a villanyfűrészt a levágáshoz illesztik. Felbúg a gép motorja, és megindul az acélfűrész.

---
Úgy épül a ház, ha építik. Akkor szépül a park, ha sok fát, virágot ültetnek. A kerék csak akkor fordul, ha valaki megforgatja. Akkor gyógyul a beteg, ha az orvos segít rajta.

---
Elolvadt a hó. Tavasz lett, és kibújtak a földből az új hajtások. A napocska simogatta, cirógatta az új növényeket. Eső öntözte, a süvöltő szél elkerülte őket. Hamarosan pompásan illatozó virágok dugják ki fejecskéjüket a földből.

---
Nagyapóval sétáltunk az erdőben. Észrevettük a fák tövében a gombákat. Szedtünk belőlük egy tarisznyába. A séta után gombaszakértővel megvizsgáltattuk.

---
A gyerekek megérkeztek a parkba. Gyorsan elővették a labdát. Percek alatt megszervezték a csapatokat. A lányok szétszéledtek az erdőben. Virágot szedtek. Mindenki örült a vidám délutánnak.

---
Hirtelen eleredt az eső. Az emberek menedéket kerestek. Kinyitották az esernyőket, igyekeztek haza. Az esőcseppek kopogtak a betonon. Hamarosan nagy tócsákban állt a víz.

---
Vasárnap segítettem édesanyámnak. Cukrot, tejet vettem a boltban. Piskótát sütöttünk. Amikor elkészült, lekvárral töltöttük meg. Mindjárt be is kaptam egy falatot.

---

Az ember táplálkozásában a zöldségfélék nagyon fontosak. A zöldségek egy részének a magvát fogyasztjuk. Ilyen a bab, a borsó. A levelét esszük a salátának, a káposztának. Fogyassz minél többet belőlük!

---
Peti és Laci térdig gázolt a hóban. Kati az arcát tartotta oda a hópihéknek. Mosolygó hóember csalogatta őket. A domboldalról Karcsiék csúsztak le hangos kacagással. Örültek a hóesésnek.

---
Eger bora világhírű. A makói hagymát szívesen vásárolják. Szeged környékén a paprika a legismertebb. A szerencsi csokoládénak nincsen párja.

---
Arany János a magyarok eredetét egy szép mondában írta le. Címe: Rege a csodaszarvasról. Valamikor a magyar törzsek az Urál-hegység lábánál éltek. Évszázadokon át vándoroltak. Ahol dús legelőket és vizet találtak, letelepedtek.

---
Etelközben a hét magyar törzs hét vezére szövetséget kötött. A vezérek: Előd, Ond, Kond, Tas, Huba, Töhötöm és Álmos. Ez utóbbit választották vezérüknek. A szövetségkötést vérszerződésnek nevezzük.

---
Tavasszal az emberek a kiskertekben dolgoznak. Fellazítják a földet. Ásás után gereblyével simítják el a talajt. A palántákat elültetik. Bő vízzel megöntözik.

---
Gyula az Alföld egyik legszebb régi városa. Itt látható Erkel Ferenc szülőháza és szobra is. A kastélykertben gyógyvíz látja el a strandot tiszta vízzel. Aki a gyulai kolbászt ismeri, az tudja azt is, hogy a város miért lett olyan nevezetes.

---
A hógolyó zúgva repült. A kapu előtt álló Tibort találta el. Társai a síró kisfiúhoz siettek. Megvigasztalták, majd közösen építettek egy hóembert.

Gyakorlószövegek másolásra, tollbamondásra-melléknevek

Az alábbiak a melléknevek gyakorlásához, másoláshoz, tollbamondáshoz, emlékezetből való íráshoz kínálnak indukciós szövegeket.


Az erdő közepén állott egy hatalmas tölgyfa. Ő volt az erdő legtiszteletreméltóbb lakója. Sokat tudott a vidám madarak életéről. Egyik nap az okos bagoly kiszámította, mikor lesz a tölgyfa születésnapja. Összehívta a hangos madársereget, hogy szép ajándékot készítsenek az öreg tölgyfának.

---
Aliz a legjobb barátnőm. Nagyon kedves kislány. Magas, rövid, barna a haja, vékony testalkatú. Szorgalmasan tanul, ezért csupa jó osztályzata van. Mindig vidám, sokat mosolyog. Jószívű teremtés. Szeretem őt.

---
A fehér hó sűrű pelyhekben hullik. Hosszú tél ígérkezik. A friss hótakaró jó sportolási lehetőséget kínál. A selymes havon nagyszerűen siklik a szánkó. A fehér kis arcok kipirulnak ilyenkor. A friss levegő a legegészségesebb.

---
A magyar költők közül Petőfi az, akit az egész világon a legjobban ismernek. Sokan azért tanulnak meg magyarul, hogy eredetiben olvashassák műveit. Nekünk könnyebb a dolgunk, mert a magyar nyelv az anyanyelvünk.

---
Télen minden csendes a hegyekben, de az odú mélyén, ahol meg lehet húzódni, meleg van. Kint fehér hótakaró védi a hidegtől az állatokat és a növényeket.

---
Télen az állatok csak nagyon kevés táplálékot találnak maguknak. A szarvasok néhány tüskés ággal, száraz fakéreggel csillapítják éhségüket. A gondos erdészek etetik az állatokat. Szerencsére télre melegebb bundát öltenek, s ez megvédi őket a hidegtől.

---
A szürke, csupasz fák csak apró kis rügyeket növesztenek márciusban. Erdőkben, kertekben apró, kék foltokban található az ibolya. A nedves szántókon, mocsaras réteken korán virít a gólyahír. A dombos lejtőkön nyílik a csillagvirág és a violaszínű kökörcsin.

---
A csodálatos napfény, a sima víztükör és a vidám gyerekek együtt kedves nyári képet mutatnak. Nem biztos azonban, hogy a szép nap kellemesen ér véget. Fehér bőrünk gyorsan megéghet, ezért a napot fokozatosan szabad csak élvezni.

--------------------------------------

Hunor és Magyar

Hunor és Magyar az egyik napon vadászatra indult. Már órák óta lovagoltak a dús

füvekkel borított pusztán, de nem találtak egyetlen nemes vadat sem. Hatalmas

területet bejártak, ismeretlen tájakra is elvetődtek. Hirtelen egy csodálatos gímszarvas

bukkant elő az erdő sűrűjéből. A két testvér nyomban üldözőbe vette a fejedelmi

állatot. Sokáig kergették, de nem tudták elejteni. Újra és újra nyomát vesztették. Végül

örökre eltűnt a szemük elől.

---

Szegedi népszokások

Az ember ősidők óta hisz a víz tisztító erejében.  Nagyszombat hajnalán a szegedi lányok szótlanul megfürödtek a Tiszában. A folyó vizétől megtisztulva várták a húsvétot. Az volt a hiedelem, hogy így nem fog rajtuk semmiféle egészségrontó igézés. Fürdés után a fűzfák lombsátra alatt fésülködtek meg, hogy szép hosszú legyen a hajuk. Te ismersz-e vízzel kapcsolatos népszokásokat?

---

Nemzeti kincseinkről

Helységeinkben több helyen várromok, egykor híres erősségek maradványai várják a kirándulókat. Esztergomban a Szent István, Visegrádon a Mátyás korában épült királyi palota megmaradt részei, Nagyvázsonyban a törökverő Kinizsi Pál vára található. Drégely várát Szondi György serege, Eger várát Dobó István vitézei védték. Gyönyörű kilátás nyílik Visegrád, Csesznek, Salgó és Füzér várának romjairól a környező hegyvidéki tájra. Hegyeinkben egészséges levegő, szebbnél szebb természeti tájak gazdag változatossága várja a kirándulókat. Túrák alkalmával óvjátok az erdők, a rétek, a patakok tisztaságát, az ott élő növényeket és állatokat!

---

A kis herceg /részlet/

–- Légy szíves, szelídíts meg! – mondta a róka.

– Kész örömest – válaszolta a kis herceg –, de nem nagyon érek rá. Barátokat kell találnom, és annyi mindent meg kell ismernem!

– Az ember csak azt ismeri meg igazán, amit megszelídített – mondta a róka. – Nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Az embereknek nincsenek is barátaik. Ha azt akarod, hogy barátod legyen, szelídíts meg engem!

– Jó, jó, de hogyan? – kérdezte a kis herceg.

– Sok-sok türelem kell hozzá – felelte a róka. – Először leülsz szép, tisztes távolba tőlem, úgy, ott a fűben. Én majd a szemem sarkából nézlek, te pedig nem szólsz semmit. A beszéd csak félreértések forrása.

---

Sütött a pék egyszer egy óriási kalácsot. Szép pirosra, ropogósra sült. Elvitte az erdőbe, hogy a legjobb erdei állatnak adja. Találkozott a borzzal. A borz meglátta a kalácsot, és így szólt: Jaj, de finom, friss kalácsod van! Ugyan hová viszed? Nos, szerinted kinek adhatnám? – kérdezte a pék. Ó, csakis nekem! – kiáltotta a borz.

---

Amikor Mátyás király trónra lépett, Frigyes császár azonnal hadat indított ellene. A német sereghez csatlakozott két magyar főúr, Zsigmond gróf és Újlaki Miklós. Mátyás király Nagy Simon kapitányt indította útra a császár serege ellen. A német túlerővel szemben Nagy Simon serege meghátrált.

---

Magyarország fővárosa Budapest. A Duna két partján fekszik. A barátnőm Győrben lakik a Rába partján. Gyakran jár a szüleivel evezni a Dunára és a Rábára. Ha a fővárosba jön, elviszem a Gellérthegyre, mert onnan nagyon szép a kilátás. Anna szülei Pécsre utaznak. Ők a Mecsek legnagyobb pontjára a Zengőre szeretnének feljutni. Bátyám a nyarat a vízparton tölti.

---

Ma érkezik a barátnőm Miskolcról. Egy macit fogok neki venni ajándékba. Másnap reggeli után elsétálunk a Dunához. Megnézzük a Lánchidat is. Hajóval kirándulunk Visegrádra. Erdei ösvényen sétálunk fel a várig. Remélem, hogy az új cipőm kényelmes lesz. Ági szeretné megnézni a Hősök terét és a Szépművészeti Múzeumot. Innen elsétálunk az Operaházhoz.

---

A Tisza felett sirályok szállnak. A túlsó parton két gólya köröz. Julcsi és Marcsi őket nézi. Bárcsak közelebb jönnének! Mellettük ugrándozik Néró kutyájuk is. Néró nyáron gyakran úszik a folyóban.

---

Beborult az ég. Hatalmas felhők gyülekeznek. A szél egyre erősebben fúj. Már rázza, tépázza a fákat. Óriási vihar lesz. Dörög, villámlik. Hirtelen megered az eső. Ömlik, mintha dézsából öntötték volna. Bárcsak hamar elállna!

---

A széncinegék a harkályok vájta üregek mellett szívesen foglalják el a mesterséges odúkat is. Tavasztól őszig rovarokat fogyasztanak. Fiókáikat elsősorban a lombozatban élő puha hernyókkal etetik. Hazánkban a Dunántúlon a legsűrűbb, az Alföldön a legritkább a széncinegék állománya.

http://irjhelyesen.hu/cikk.php?id=4
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!