BejelentésMONOSPETRI
A haza te vagy, szőröstül-bőröstül, testi és lelki mivoltodban.. (Márai S.)

MENÜ


Bevezető

Szeretettel és tisztelettel köszöntök mindenkit Monospetri honlapján.

Honnan is eredhet ez a különleges név? Ezt próbáltam megfejteni.
Több megnevezéssel is találkozunk, ha belefogunk Monospetri történetének felkutatásába. Az elnevezések néha megmosolyogtatók, néha elgondolkodtatók. Ha viszont alaposan átgondoljuk a történelmet s annak közigazgatási, adminisztrációs, vagy esetleg egyházi adatrögzítéseit azonnal világosabbá válik minden. Bármilyen néven nevezik ezt a kis települést az évszázadok során, egy bizonyos: most is úgy hívják, mint több száz évvel ezelőtt.
A XVI. században a Makó család uralja, majd később Varkocs Tamás váradi kapitány eszközöl rá adománylevelet. A későbbiekben a Gúthy család birtoka. Bár több birtokosa is volt, neve évszázadok múlva is megmaradt úgy, ahogyan a kezdetekben nevezték el.
Barcsa János (1871-1910) egyháztörténeti tanulmányában azt írja, hogy az „odajött katolikusok egy Monasterium Petri-t találván ott, erről nevezték” el.
A „Monasterium” jelentése: zárda, klastrom, monostor. Tehát „monasterium” szó a „kolostor”, a „monostor” latin megfelelője, amelyet nagyon gyakran „monos”-ként használnak vagy „mom”-ként rövidítenek a forrásokban.
Érdekes és meglepő adatok kerültek a felszínre, amikor a falu történetét, történelmét kutattam. A régmúltból származó ismereteket próbáltam dokumentumokkal alátámasztani, hogy ezek hitelessé váljanak.


Monospetri adófizetői 1715-ben


A közelmúlt történéseit már a fényképezőgépek is megörökítették, így azok már sokkal látványosabban mutatják be az itt élő családok mindennapjait.

A Klobusiczkyak kastélya

Néhány érdekes régi felvétel megtekinthető az "Archív fotók" oldalon
Napjainkban is számtalan kulturális, művészeti, egyházi eseményen vesznek részt a falu lakosai. Ezekről a "Rendezvények fotói" oldalon láthatunk pillanatképeket.
A "Képgaléria" is bemutat néhány érdekes fotót Monospetriről.
Akik szeretnének többet tudni a településről, azoknak ajánlom könyvemet. A MONOSPETRI című monográfiámról is tájékozódhatnak a "Monográfia" oldalon.
A fenti fülekre kattintva bővebben is tájékozódhat a község mindennapjairól!
KÉREM, TEKINTSÉK MEG AZOKAT IS!
Remélem, hogy ezáltal is nagyon sokan megismerik és megszeretik Monospetrit!


Biró Endre
endre01@gmail.com

Kérem tekintse meg Monospetri testvértelepülését bemutató honlapot is:
EZTIngyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!